Lekki tort śmietanowy z mascarpone

Lekki tort śmietanowy z mascarpone (2) Lekki tort śmietanowy z mascarpone (3)

Tort tez wykonałam na chrzest ślicznej Poli :) Jego wnętrze tworzyły jasne i ciemne biszkopty z kremem śmietanowym z mascarpone. Wierzch obłożony masą cukrową oraz ślicznymi kwiatami… elegancki, uroczysty. Polecam go serdecznie, ponieważ jest idealny dla wszystkich lubiących delikatne torty – bez ciężkich kremów, owoców.

Składniki na tort 20/30 cm:

Biszkopt jasny z 6 jaj wg przepisu
http://bymagda.blog.pl/?s=biszkopt+jasny

Biszkopt ciemny z 6 jaj z przepisu
http://bymagda.blog.pl/?s=biszkopt+ciemny

Poncz:

  • 2-3 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • sok z 1 cytryny

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1-2 opakowania cukru waniliowego (zmielonego na cukier puder)
  • 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie – jeśli tort wymaga transportu)

Podkład pod masę cukrową:

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 1 kg masy cukrowej (ilość zależy od firmy)
  • ozdoby: kwiaty, koraliki

1. Pieczemy biszkopty wg załączonych przepisów. Po przestudzeniu przekrawamy je na 2 blaty biszkoptowe.

Lekki tort śmietanowy z mascarpone (4)

2. Przygotowujemy poncz mieszając podane składniki z 1 szkl. ciepłej wody.

3. Krem: śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone. Delikatnie mieszamy. Jeśli panują upały lub tort wymaga transportu, dodajemy przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzątku, ciągle mieszając.

4. Podkład pod masę cukrową: 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem, do reszty mleka dodajemy budyń. Łączymy z gotującym się mlekiem, ciągle mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, ciągle miksując.

5. Na tacy pod tort układamy: 1 blat biszkoptowy – poncz – 1/3 kremu – blat biszkoptowy – poncz – 1/3 kremu – blat biszkoptowy – poncz – 1/3 kremu – blat biszkoptowy – poncz. Całość obkładamy masą budyniową. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Lekki tort śmietanowy z mascarpone (1)

6. Po tym czasie rozwałkowujemy masę cukrową na stole/stolnicy posypanej cukrem pudrem. Delikatnie przenosimy na tort. Boki lekko odchylamy, pędzelkiem smarujemy odrobiną wody i przyklejamy boki, lekko dociskając. Ostrym nożem odcinamy niepotrzebne końce masy, z których można zrobić kokardę na dole tortu. Na wierzchu wykonujemy kratkę radełkiem do faworków lub do krojenia pizzy. W kątach kwadracików przyklejamy wodą (lub klejem spożywczym) perełki, a w dowolnym miejscu ozdobne kwiaty. Dobrze chłodzimy przed podaniem.

Smacznego :)

3 comments on “Lekki tort śmietanowy z mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>