Staropolskie knedelki z mięsnym farszem

Staropolskie knedelki z mięsnym farszem (2) Staropolskie knedelki z mięsnym farszem (3)  Staropolskie knedelki z mięsnym farszem (4)

Kuchnia staropolska…chyba moja ulubiona, choć dopiero poznaję jej tajniki. Dzisiaj przedstawiam przepis na ziemniaczane knedle, puszyste, delikatne, z mięsnym farszem :) Mimo, iż nie jesteśmy zwolennikami mącznych potraw, knedle te wyjątkowo przypadły nam do gustu :D Polecam gorąco !!! Robi się je naprawdę prosto, pięknie się kleją i nie rozpadają w trakcie gotowania. Wspaniale smakują ze świeżymi skwareczkami i cebulką.

Składniki na ok. 30 knedli:

Ciasto:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. i 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 300 g mięsa mielonego (dowolne – wołowe, wieprzowe lub drobiowe)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • szczypta koperku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • słonina lub boczek
  • 1 cebula

1. Ciasto: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę i studzimy. Dodajemy do nich żółtka, obie mąki, sól i pieprz i zagniatamy ciasto.

2. W międzyczasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i zmiażdżony czosnek, dodajemy mięso mielone. Smażymy, często mieszając. Pod koniec smażenia farsz doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.

3. Na podsypanej mąką stolnicy ciasto podzielone na 2-3 części rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm, wycinamy szklanką kółka. Każde delikatnie rozpłaszczamy, na środek układamy 1 łyżeczkę farszu. Zlepiamy i formujemy zgrabną kuleczkę. Układamy na desce lub tacy posypanej mąką miejscem zlepionym do dołu.

4. Przed wrzuceniem knedli do wody należy jeszcze raz rękoma oprószonymi mąką uformować je w kulkę. Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.

5. Boczek lub słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, po chwili dodajemy cebulkę i smażymy, aż się zarumieni. Knedle podajemy z otrzymaną okrasą.

Smacznego :)

Lato z... knedlami

,,,
19 comments on “Staropolskie knedelki z mięsnym farszem
  1. Ja je nazywam pyzami. Ale jakby się nie nazywały, to są nasze, polskie i też je lubię.
    Ps. Ludzie mnie nigdy zadziwiać nie przestaną, wchodzą na cudzy blog, żeby polecić siebie… ech, brak mi słów.
    Pozdrawiam.

  2. Całkiem przypadkiem weszłam na pani blog i nie żałuję po spróbowaniu kilku już dań ,wszystkie bardzo mi smakowały i mojej rodzince ,po prostu palce lizać.Proszę o więcej przepisów dla małych niejadków :) .Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>