Tort krówkowy na zakończenie roku szkolnego

tort krówkowy na zakończenie roku (5)  tort krówkowy na zakończenie roku (8) tort krówkowy na zakończenie roku (1)

Tort ten przygotowałam z okazji zakończenia roku szkolnego, a raczej przedszkolnego dla wspaniałej pani Edyty i pani Moniki, wychowawczyń mojej starszej Córeczki :) Biszkopty wykonałam z moich niezawodnych przepisów, a krem krówkowy zrobiłam na bazie śmietanki kremówki, na podstawie przepisu
http://bymagda.blog.pl/2014/05/25/ciasto-oblednie-krowkowe/
. Całość ozdobiłam masą cukrową, a napisy wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Tort bardzo smakował, zarówno rodzicom, paniom, jak i dzieciakom :) Smak krówkowy, lekki i puszysty na bazie kremówki to jeden z najbardziej lubianych kremów tortowych przez dzieci :D

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 6 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao

Poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Krem krówkowy:                                          

  • 1 l śmietanki kremówki 30%
  • 300 g cukierków krówek
  • 3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł borówkowych

Krem maślany na bezie szwajcarskiej:

  • 600 g masła w temp. pokojowej
  • 7-8 białek
  • 400 g cukru
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • barwniki – różowy i niebieski

Ozdoba:

  • 1 kg masy cukrowej (gotowej)
  • kwiatuszki/motylki cukiernicze

Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

1. Biszkopt jasny: żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy w poziomie na 2 blaty biszkoptowe.

2. Biszkopt ciemny: żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy w poziomie na 2 blaty biszkoptowe.

3. Poncz: dokładnie mieszamy wszystkie składniki do momentu rozpuszczenia się cukru.

4. Krem krówkowy: śmietankę kremówkę wraz z cukierkami podgrzewamy na najmniejszym ogniu, mieszamy do całkowitego roztopienia cukierków, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia dobrze schłodzoną kremówkę z cukierkami ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żelatynę (rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody i wystudzoną). Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

5. Na tacy pod tort układamy: 1 blat biszkoptowy (dowolny kolor) – poncz – 1/2 powideł borówkowych – 1/3 kremu krówkowego – biszkopt – poncz – 1/3 kremu krówkowego – biszkopt – poncz – 1/3 kremu krówkowego – 1/2 powideł borówkowych – ostatni biszkopt – poncz.

6. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na sztywno na parze do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie ubite białka zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodajemy po kawałku masła, cały czas miksując. W trakcie dodawania masła krem może sprawiać wrażenie zważonego, jednak nie należy się tym przejmować. Po chwili powstanie jednolity krem. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

Uzyskanym kremem należy obłożyć tort, resztę pozostawić na ozdoby. Tort mocno schłodzony obkładamy rozwałkowaną masą cukrową. Po nałożeniu na tort masy cukrowej, boki lekko odchylamy i smarujemy odrobiną wody za pomocą pędzelka, masę dokładnie przyklejamy do boków tortu. Nadmiar masy cukrowej odcinamy. Pozostały krem maślany na bezie szwajcarskiej dzielimy na 2 części – do jednej dodajemy barwnik różowy i mieszamy, a do drugiej barwnik niebieski. Na torcie wykonujemy dowolny napis/kształt. Możemy dodatkowo odrobiną wody/kleju cukierniczego przykleić ozdoby, typu kwiatki/motylki.

Smacznego :)

One comment on “Tort krówkowy na zakończenie roku szkolnego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>