Polędwica w sosie Teriyaki z warzywami i groszkiem cukrowym

Polędwica w sosie Teriyaki z warzywami i groszkiem cukrowym (3) Polędwica w sosie Teriyaki z warzywami i groszkiem cukrowym (2)

Bardzo lubię kuchnię chińską, a ponieważ w naszym małym miasteczku nie ma żadnej knajpy z chińszczyzną, sama sobie ją przygotowuję, kiedy tylko najdzie mnie ochota. Tym razem przygotowałam delikatną, chrupiącą polędwicę wieprzową słodką w towarzystwie warzyw i groszku cukrowego, a całość pysznie zamarynowana i doprawiona typowo chińskimi przyprawami i niesamowitym, moim ulubionym sosem Teriyaki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 spore szczypty imbiru  suszonego (lub świeżego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule dymki
  • 1 duża marchewka
  • 1 mniejsza pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g groszku cukrowego
  • olej arachidowy lub kukurydziany (osobiście wolę kukurydziany)
  • 1/2 łyżeczki sosu Sambal Oelek (opcjonalnie, można pominąć jeśli nie lubimy ostrych smaków)
  • 6-7 łyżek sosu Teriyaki

1. Polędwicę kroimy w drobne paseczki. Czosnek miażdżymy, mieszamy z imbirem, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną. Polędwicę mieszamy z uzyskaną marynatą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.

2. W tym czasie obrany ze zbędnych koniuszków groszek cukrowy wrzucamy na osolony wrzątek na 3-4 minuty, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.

3. 4-5 łyżek oleju arachidowego lub kukurydzianego rozgrzewamy na patelni lub w woku, smażymy polędwicę na silnym ogniu ok. 3-4 minut, ciągle mieszając. Mięso wyciągamy z patelni, przykrywamy, by zbytnio nie ostygło. Kolejne 2 łyżki oleju arachidowego i kukurydzianego rozgrzewamy na ten samej patelni/woku. Dodajemy dymkę pokrojoną w półplasterki, marchewkę i pietruszkę w cienkie plasterki, paprykę w drobne paseczki. Całość smażymy na mocnym ogniu i często mieszamy, warzywa powinny być chrupiące a nie uduszone. Na koniec dodajemy groszek cukrowy, smażymy 2-3 minuty i dodajemy mięso. Całość smażymy jeszcze chwilę, dodajemy sos Sambal Oelek, sos Teriyaki oraz sól do smaku.

Danie podajemy z makaronem chińskim lub ryżem.

Smacznego :)

,,
One comment on “Polędwica w sosie Teriyaki z warzywami i groszkiem cukrowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>