Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej

Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej (1)  Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej (2)

Tort ten wykonałam na urodziny małej, uroczej Zuzanki :)

W związku z panującymi upałami postanowiłam wypróbować do obłożenia tortu czegoś innego, niż bita śmietana, jaka była już w środku tortu. Jednocześnie musiało to być obłożenie, które nie spowoduje rozpuszczenia ozdób z masy cukrowej. W pierwszej chwili pomyślałam o kremie budyniowym, potem jednak przyszedł mi do głowy krem maślany na bezie szwajcarskiej. Przestudiowałam kilka blogów, książek kucharskich, by przygotować się do wykonania kremu jak najlepiej. Wiele opinii mówiło o tym, że krem ten jest trudny, że nie udaje się…mnie jednak udał się za pierwszym razem, kolejne próby również były udane. Krem ten jest dużo delikatniejszy niż tradycyjny krem maślano-jajeczny. Lżejszy, bardziej puszysty, a jednocześnie wyjątkowo zwarty. Z jego pomocą możemy wykonać dowolne kwiatuszki czy gwiazdeczki, wychodzą piękne wyraźne kształty. A obkładając tym kremem tort uzyskamy jednolitą gładką powierzchnię. Dodatkowy jego atutem jest fakt, iż jest bardzo odporny na upały. Polecam go bardzo gorąco !!!

Proporcje na krem maślany na bezie szwajcarskiej zasięgnęłam z
http://babeczka.zuzka.pl/2013/10/krem-maslany-na-bezie-szwajcarskiej/
.

Składniki na tortownicę 27cm:

Biszkopt:
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-jasny/
  – pieczemy 2 biszkopty z 6 jaj i każdy przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe, uzyskujemy 4 blaty biszkoptowe.

Masa śmietanowo-owocowa:

  • 800 ml śmietany 30%
  • 3 śmietan-fixy (opcjonalnie)
  • 400g serka mascarpone
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • owoce: truskawki, winogrona, brzoskwinie (lub inne dowolne)

Poncz:

  • 3/4 szkl. wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru

Krem maślany na bezie szwajcarskiej – ilość ta wystarczy na obłożenie tortu o śr. 27 cm i wysokości ok. 10-12 cm oraz wykonaniu na nim ozdób:

  • 600 g masła w temp. pokojowej
  • 7-8 białek
  • 400 g cukru
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • barwniki (opcjonalnie)

1. Masa śmietanowo-owocowa: śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietan-fix (opcjonalnie), na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone.

2. Poncz: dokładnie mieszamy składniki do rozpuszczenia cukru.

3. Na tacy pod tort układamy 1 blat biszkoptowy, nasączamy ponczem, kładziemy 1/3 masy śmietanowej, na wierzch układamy drobno pokrojone owoce. Podobnie postępujemy z pozostałymi warstwami.

4. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na sztywno na parze do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie ubite białka zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodajemy po kawałku masła, cały czas miksując. W trakcie dodawania masła krem może sprawiać wrażenie zważonego, jednak nie należy się tym przejmować. Po chwili powstanie jednolity krem. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i barwniki (opcjonalnie). Uzyskanym kremem należy obłożyć tort, a następnie za pomocą szprycy wykonać dowolne ozdoby.

Kwiatuszki i świnkę Peppę wykonałam z masy cukrowej, która idealnie komponowała się z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej.

Smacznego :)

 

2 comments on “Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>