Schab w sosie śliwkowym

Schab w sosie śliwkowym

Pewnie każdy, kto śledzi mojego bloga, zauważył, iż nie jestem zwolenniczką łączenia mięsa z owocami. Jednak śliwki stanowią wyjątek…pasują mi one zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny. Dzisiaj przedstawiam schab w sosie śliwkowym, dosyć proste danie, a jednocześnie bardzo wykwintne. Idealne na uroczysty obiad, ponieważ można przygotować je wcześniej, a przed podaniem jedynie zapiec. W dodatku bardzo łatwo podzielne danie, co ułatwi nam serwowanie go gościom. Zapraszam :)

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • mąka pszenna
  • masło / olej / oliwa (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula / 2 mniejsze
  • 3/4 słoika powideł śliwkowych (ok. 250 g)
  • 1 szkl. wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego (z gotującej się zupy)
  • sól, pieprz
  • szczypta majeranku

1. Schab dzielimy na 1 – centymetrowe plastry, lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obydwu stron na rumiano na maśle, oleju lub oliwie. Obsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i obkładamy nią schab.

2. Powidła dodajemy do tłuszczu z podsmażania mięsa i cebuli, podgrzewamy. Dodajemy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i gotujemy ok. 5 minut. Powstałym sosem polewamy mięso i naczynie żaroodporne pod przykryciem wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 st.

Schab w sosie śliwkowym podajemy z ziemniakami w ulubionej postaci oraz ulubioną lekką surówką.

Smacznego :)

,
6 comments on “Schab w sosie śliwkowym
  1. robie bardzo podobny schabik ale ja dodaje suszone sliwki jablko do duszenia i cynamon do sosu juz finalowego tak na oko jak kto lubi u mnie jest to spora szczypta pycha

  2. ja też robię schab ale faszerowany śliwką suszoną. Jest rewelacyjny w smaku ale niestety przeważnie wychodzi jednak dość suchy i nie mam na to patentu jak zrobić aby taki suchy po pieczeniu nie był… Może ktoś ma na to radę ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>