Tradycyjne wafle

Tradycyjne wafle

Smak, jaki pamiętam z dzieciństwa a przepis dostałam od koleżanki Halinki ;) Esencjonalne, kremowe, rozpływające się w ustach wafle… przysmak moich dzieci :D Zachęcam do ich przygotowania, ponieważ robi się je szybko i dosyć łatwo, a doznania smakowe, jakich dostarczają te wafle, są warte wszelkich przygotowań ;) A w dodatku deser ten jest bardzo podzielny.

Składniki do przełożenia 8 kwadratowych wafli:

  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 250 g masła ( w oryginalnej wersji była margaryna Bielska)
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao

Jaja ubijamy na parze wraz z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jednolitego i puszystego kremu jajecznego i całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Następnie dodajemy po małym kawałku masła w temp. pokojowej, cały czas ubijając. W tym momencie masa może wyglądać na zważoną, ale to niczemu nie szkodzi. Należy na koniec dodać mleko w proszku i uzyskamy jednolitą masę waflową. Połowę odlewamy do drugiej miski i dodajemy kakao, mieszamy. Wafle przekładamy na przemian jasną i ciemną masą waflową. Wkładamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu.

Smacznego :)

3 comments on “Tradycyjne wafle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>