Tarta z kurkami

Tarta z kurkami  (2)  Tarta z kurkami  (3)

Kurki „chodziły” za mną kilka dni…i kiedy udało mi się je dostać, od razu miałam milion pomysłów na ich wykorzystanie. A ponieważ ilość moich kurek nie była powalająca, wybrałam 2 pyszne, pachnące lasem dania – tartę z kurkami, boczkiem oraz serem Cheddar oraz królika pieczonego w warzywach z dodatkiem kurek. Obydwie potrawy niesamowicie aromatyczne, smaczne, efektowne… palce lizać !!! Polecam serdecznie, dzisiaj przedstawiam przepis na fantastyczną tartę z kurkami :D

Tarta ta może idealnie spełniać funkcję dania obiadowego, jak i przystawki na ciepło :)

Składniki na ciasto:

  • 1 czubata szkl. mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 125 g masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200 g boczku (gotowanego lub wędzonego) – opcjonalnie inna ulubiona wędlina
  • 1 duża cebula
  • 250 g kurek
  • sól, pieprz
  • 3/4 szkl. gęstej śmietany (12% lub 18%)
  • 200 g sera Cheddar
  • 2 jaja
  • kilka gałązek natki pietruszki

1. Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie wykładamy ciastem natłuszczoną tortownicę lub blachę na tarty i nakłuwamy widelcem, podpiekamy w 180 st. przez 10 minut.

2. Boczek drobno kroimy i paski lub kostkę, do zarumienionego boczku dodajemy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebula zmięknie, na patelnię wrzucamy umyte kurki. Całość chwilę podsmażamy, solimy i pieprzymy do smaku.

Tarta z kurkami  (1)

3. Farsz wykładamy na podpieczony spód. Śmietany i jaja łączymy ze startym na tarce serem Cheddar, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy na wierzch tarty. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i zapiekamy ok. 30 minut w 180 st.

Smacznego :)

,,,
3 comments on “Tarta z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>