Tort krówkowy I (Piłka Nożna)

Tort Piłka Nożna (2)

Tort ten przygotowałam dla młodego piłkarza, siostrzeniec pomógł mi go zaprojektować, gdyż kompletnie nie znam się na piłce nożnej ;) Także dobór barw i wzoru na piłce zawdzięczam mojemu siostrzeńcowi, który podobnie jak jubilat jest piłkarzem.

Składniki:

Biszkopt jasny – z podanych proporcji upiekłam biszkopt w tortownicy o śr. 27 cm i przekroiłam go na 2 blaty biszkoptowe
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-jasny/

Biszkopt ciemny – z podanych proporcji upiekłam biszkopt w tortownicy o śr. 27 cm i przekroiłam go na 2 blaty biszkoptowe
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-ciemny-kakaowy/

Poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Krem krówkowy:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 200 g cukierków krówek
  • 500 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 op. cukru waniliowego
  • barwniki (opcjonalnie)
  • 250 g borówek
  • 1 słoiczek powideł z borówek

1. Biszkopt jasny i ciemny pieczemy wg załączonych przepisów.

2. Przygotowujemy poncz poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.

3. Krem krówkowy: śmietankę kremówkę wraz z cukierkami podgrzewamy na najmniejszym ogniu, mieszamy do całkowitego roztopienia cukierków, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia dobrze schłodzoną kremówkę z cukierkami ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Zapraszam do dokładnej instrukcji, jak wykonać tort w kształcie piłki:

Durszlak lub miskę dobieramy tak, by jej górne obrzeża były niewiele mniejsze niż średnica upieczonego biszkopty (w moim wypadku mniejsza niż 27cm). Durszlak lub miskę obkładamy folią aluminiową. Na dno wycinamy biszkoptowy okrąg o średnicy takiej, jak dno miski/durszlaka. Nasączamy go ponczem. Wykładamy na niego cienką warstwę powideł oraz część kremu krówkowego. Na wierzch wykładamy kolejny przycięty biszkopt, nasączamy go, wykładamy część kremu krówkowego z wmieszanymi borówkami. Przycinamy kolejny biszkopt, nasączamy, wykładamy resztę kremu krówkowego i powideł borówkowych. Na wierzch kładziemy cały blat biszkoptowy, lekko nasączamy. Nie ma znaczenia kolejność wykładania biszkoptów, można naprzemiennie jasne i ciemne. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na całą noc.

Tort Piłka Nożna 1

Następnego dnia przekładamy tort do góry dnem i dowolnie ozdabiamy kremówką ubitą z cukrem waniliowym i śmietan-fixami oraz barwnikami.

Tort Piłka Nożna (1) Tort Piłka Nożna (2)

Smacznego :)

6 comments on “Tort krówkowy I (Piłka Nożna)
  1. Super , świetny , Właśnie znajomy poprosił mnie o upieczenie tortu PIŁKI szukałam koncepcji na necie. Tylko jak dokładnie zrobić te wzorki na piłce? Najpierw pola bez gwiazdek ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>