Tort jagodowy

Tort jagodowy (2)  Tort jagodowy (3)

Tort ten przygotowałam na 3 urodziny Mojej młodszej Córeczki :) A dlaczego motyl? Moja Maleńka jest cała jak Motylek – delikatna, subtelna, zawsze uśmiechnięta… W dodatku tort ten był strzałem w 10-tkę, wszystkim smakował do tego stopnia, że goście prosili o dokładkę, a po urodzinach nie pozostał nawet kawałek ;)

Krem śmietanowy z mascarpone idealnie przełamany lekko cierpkim, a jednocześnie słodkim i intensywnym smakiem jagód w otoczeniu puszystego lekkiego biszkoptu utworzył idealne ciasto urodzinowe. Polecam gorąco tą wersję tortu śmietanowo-owocowego :D

Składniki:

Biszkopt jasny: pieczemy z 9 jaj w prostokątnej blasze lub z 1 biszkopt z 6 jaj i 1 biszkopt z 3 jaj –
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-jasny/

Poncz:

  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. jagód (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • 1 słoik konfitury jagodowej

Zdobienie tortu:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • barwnik różowy / fioletowy (opcjonalnie)

1. Pieczemy biszkopt wg przepisu
http://bymagda.blog.pl/?s=biszkopt+jasny
, uzyskując 3 blaty biszkoptowe. Wycinamy w nich kształt motyla.

2. Składniki na poncz mieszamy dokładnie w 3/4 szklanki wody.

3. Krem: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix, nie jest to jednak konieczne. Jeśli tort nie będzie transportowany i dobrze chłodzony, nie ma konieczności dodawania usztywniaczy. Jednak w upalne dni lub kiedy musimy tort przenieść/przewieźć jest to wskazane. Do ubitej kremówki dodajemy stopniowo, po łyżce mascarpone. Na koniec dodajemy jagody będące w tej samej temperaturze, co pozostałe składniki na krem. Chwilę delikatnie mieszamy.

4. Pierwszy blat biszkoptowy układamy na tacy, nasączamy ponczem, smarujemy połową konfitury jagodowej i połową kremu jagodowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, z którym postępujemy jak z poprzednim. Całość przykrywamy trzecim-ostatnim blatem biszkoptowym, nasączamy go i dowolnie ozdabiamy ubitą kremówką z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Możemy do niej dodać dowolny barwnik i pięknie ozdobić naszego motyla.

Tort jagodowy (1)

Podajemy po kilkugodzinnym chłodzeniu.

Smacznego :)

7 comments on “Tort jagodowy
  1. Zawsze mam problem z nasączaniem ciasta-albo jest za suche albo tak nasączone,że z ledwością zachowuje kształt.W przypadku tego tortu do sączenia ma posłużyć sok z jednej cytryny+ok.3 łyżki cukru.Jak tym nasączyć 3 biszkoptowe baty ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>