Ciasto W-Z czyli wuzetka

Ciasto W-Z czyli wuzetka

Klasyka smaku :) Ciemne kakaowe wilgotne ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych przełożone puszystym śmietanowym kremem, całość zwieńczona aksamitną polewą kakaową…rozkosz dla podniebienia :D

Składniki na blachę 20/30 cm:

Ciasto:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową !!!

  • 2 jaja
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie – porzeczkowych)
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. oleju

Krem:

  • 800 ml śmietanki kremówki
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego lub aromat waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. wrzątku

Polewa kakaowa:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody

1. Ciasto: jaja z cukrem ucieramy na puch, dodajemy mleko i powidła, chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec kakao i małym strumieniem olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 45 min. (do suchego patyczka) w temp. 150 st. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następne przekrawamy na 2 blaty.

2. Dobrze schłodzoną kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym/aromatem ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną ale jeszcze płynną żelatynę. Odkładamy 1 szprycę kremu do ozdobienia ciasta. Resztę kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim.

3. Składniki na polewę zagotowujemy ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gęstniejącą polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem ozdabiamy ciasto. Dobrze chłodzimy.

Smacznego :)

19 comments on “Ciasto W-Z czyli wuzetka
  1. szczerze nie polecam tego przepisu, wyszedł zakalec o grubości 1cm… poza tym od początku niepokojące było to, że tylko 2 jajka i powidla do środka..

    • A czy na pewno wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową? Bardzo mi przykro, że nie wyszło Pani to ciasto, jednak wiele osób już korzystało z mojego przepisu i każdy był zadowolony. A jajek tylko 2 sztuki właśnie ze względu na powidła ;) Pozdrawiam !!!

  2. Piekę właśnie ciasto z tego przepisu i obawiam się ze u mnie również zakalec 1cm :(( wszystko zgodnie z przepisem :(( Ciasto bardzo kiepsko rośnie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>