Roladki schabowo-marchewkowe

Roladki schabowo-marchewkowe (2)

Roladki wszelkiego rodzaju są częstymi gośćmi na moim blogu…a to dlatego, że stanowią bardzo efektowne i smaczne dania :) Dzisiaj mam do zaproponowania roladki z chudego schabu nafaszerowane pysznym marchewkowym nadzieniem. Moje Dzieci uwielbiają marchewkę i mięsko, więc to danie wyjątkowo przypadło im do gustu, dorosłym również smakowało !!! Polecam gorąco :)

Ja swoje roladki podałam z kotletami ziemniaczanymi
http://bymagda.blog.pl/2013/10/09/kotlety-ziemniaczane-z-sosem-pieczarkowym/
oraz buraczkami
http://bymagda.blog.pl/2013/10/12/buraczki-zasmazane/
, było PYYYYYSZNIE !!!!!!!!!

Schab śmiało można zastąpić filetem drobiowym :)

Składniki:

  • 4 grube plastry chudego schabu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka kropli sosu sojowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 jaja
  • bułka tarta

1. Plastry schabu rozbijamy na cienkie duże płaty, każdy oprószamy solą i pieprzem.

2. Marchewki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczach, podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewając co jakiś czas niewielką ilością wody. Kiedy warzywa są miękkie, a woda odparuje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz łączymy ze śmietaną.

3. Na każdy płat mięsny nakładamy po porcji masy marchewkowej, zwijamy w roladkę. Brzegi mięsa zawijamy do środka i w razie potrzeby przypinamy wykałaczką.

4. Roladki moczymy w rozkłóconych jajach z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.

Smacznego :)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>