Ciasto obłędnie krówkowe

Ciasto obłędnie krówkowe

Idealne ciasto na 1. rocznicę istnienia mojego trzeciego dziecka, czyli Młodej Mamy… ;)

Mój mąż uwielbia krówki, postanowiłam zrobić ciasto, które na pewno stanie się Jego faworytem i tak też się stało :) Ciasto posmakowało wszystkim, podczas rodzinnego zjazdu znikało z półmiska w mgnieniu oka, potrzebne były częste dokładki ;) No ale sami przyznacie, że trudno byłoby się oprzeć…puszysty biszkopt, winna porzeczkowa konfitura, puszysty krem krówkowy, a całość zwieńczona polewą krówkową i prażonymi migdałami…rozkosz dla podniebienia !!!

Podaję 2 wersje kremu krówkowego, krem z żelatyną jest lżejszy i bardziej puszysty, natomiast z mascarpone bardziej kremowy i delikatniejszy w smaku :)

Składniki na blachę 20/30cm:

Biszkopt jasny: pieczemy z 6 jaj i przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-jasny/

Poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Krem krówkowy:

Wersja z żelatyną:                                                           Wersja z mascarpone:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%          /        300 ml śmietanki kremówki 30 %
  •                                               200 g cukierków krówek
  • 2 czubate łyżki żelatyny                        /         500 g mascarpone (opcjonalnie)

Polewa krówkowa:

  • 200 g masy krówkowej z puszki
  • 100 ml kremówki

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury z porzeczki czerwonej
  • 150 g migdałów w płatkach

1. Pieczemy biszkopt wg załączonego przepisu i przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe.

2. Przygotowujemy poncz poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.

3. Krem krówkowy: śmietankę kremówkę wraz z cukierkami podgrzewamy na najmniejszym ogniu, mieszamy do całkowitego roztopienia cukierków, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia dobrze schłodzoną kremówkę z cukierkami ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żelatynę (rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody i wystudzoną) lub mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

4. Na tacy/w blasze układamy kolejno: 1 blat biszkoptowy – 1/2 ponczu – konfitura porzeczkowa – krem krówkowy – 1 blat biszkoptowy – poncz. Masę krówkową z puszki podgrzewamy wraz z kremówką, aż składniki się połączą. Uzyskaną przestudzoną polewą rozprowadzamy na cieście. Kolejno migdałowe płatki prażymy na rumiano na suchej patelni i po przestudzeniu posypujemy nimi wierzch ciasta.

5. Ciasto podajemy po kilkugodzinnym chłodzeniu.

Smacznego :)

4 comments on “Ciasto obłędnie krówkowe
    • Pewnie dlatego, że to mój autorski przepis, też nie widziałam takiego. Przeważnie kremy krówkowe składają się z ciężkiego masła, ale krem krówkowy na bazie bitej śmietany…coś niesamowitego :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>