Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

Jak długo mnie nie było…nienawidzę awarii komputera :( Ale na szczęście już jestem i by to uczcić, przedstawiam Wam niezawodny przepis na roladę. Przepis ten pochodzi ze starej, zażółconej książeczki z przepisami na słodkości, którą moja mama kupiła sobie zaraz po ślubie, czyli ok. 40 lat temu ;) Jednak z tej książeczki przepisy są absolutnie niezawodne :D Rolady często wychodziły mi zbyt kruche lub zbyt ciągnące. Ta natomiast jest idealna, ciasto jest puszyste, delikatne, ale nie kruszy się przy zwijaniu.

Oczywiście nadzienie możemy dobierać wg własnego uznania, ja postanowiłam jednak kontynuować passę truskawkową ;)

Składniki na roladę (blacha piekarnikowa ok. 50/50 cm):

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej

Nadzienie:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie, jeśli śmietana ładnie się ubije – można pominąć)
  • truskawki

Dodatkowo do ozdoby (opcjonalnie):

  • cukier puder
  • polewa czekoladowa
  • lukier

1. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Żółtka ucieramy na gładką i puszystą masę i dodajemy do ubitych białek. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i/lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy piekarnikowej. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 st. Opieczony placek wykładamy na ściereczkę, odwracając do góry dnem. Ściągamy papier i delikatnie zwijamy w rulon za pomocą ściereczki. Odkładamy do przestudzenia.

2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, opcjonalnie dodajemy śmietan-fix. Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę truskawki.

3. Wystudzoną roladę rozwijamy, smarujemy nadzieniem, zwijamy i pozostawiamy owiniętą ściereczką. Chłodzimy w lodówce. Następnie wyjmujemy i dowolnie ozdabiamy.

Smacznego :)

4 comments on “Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>