Polewa biało-czarna z mlekiem w proszku

cappucino1  cappucino 007

Idealna polewa dla miłośników mleka w proszku – pyszna, aksamitna, bardzo esencjonalna… Można z niej tworzyć dowolne biało-czarne wzorki. Zachęcam do wykorzystywania jej w wykańczaniu wspaniałych ciast :)

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 3/4 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao

Masło, mleko, cukier waniliowy i cukier rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku. Kiedy wszystko się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania, dodajemy mleko w proszku intensywnie mieszając. Po chwili zdejmujemy z ognia i miksujemy, by pozbyć się wszelkich grudek. Połowę odlewamy i dodajemy kakao, miksujemy.

Dowolnie zdobimy ciasta/torty.

Smacznego :)

2 comments on “Polewa biało-czarna z mlekiem w proszku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>