Królik w sosie śmietanowym

Królik w sosie śmietanowym

Czytając opisy moich dań mogłoby się wydawać, że wszystkie są równie smaczne i nie wiadomo, co wybrać ;) Jednak dzisiejsze danie jest z kategorii „najlepsze z najlepszych” – aksamitny, delikatny comber z królika w towarzystwie cebuli, przełamany białym winem, otoczony delikatnym i pysznie doprawionym sosem śmietanowym… Smak tak wyjątkowy, niesamowity, że danie obiadowe przeznaczone na 2 dni, zniknęło w ciągu 30 minut ;)

Danie to przygotowuje się wyjątkowo szybko, gdyż mięso z królika nie wymaga długiej obróbki, a jest mięciutkie i aksamitne. Ja w swoim daniu wykorzystałam słoninę, dzięki czemu królik nie był wysuszony, a wspaniale soczysty. Polecam gorąco :)

Składniki:

Marynata:

  • 500 g combra z królika
  • 1 szkl. maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz

Sos śmietanowy:

  • 50 g słoniny
  • 4-5 cebul
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 100 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie – rosołu lub wywaru z gotującej się zupy)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki

1. Mięso z królika kroimy na dużą kostkę, łączymy z maślanką, pokrojonym czosnkiem, natką pietruszki, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

2. Słoninę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy. Słoninę topimy do momentu, aż uzyskamy tłuszcz do podsmażenia cebuli, nie dopuszczamy jednak, by ze słoniny pozostały suche skwarki. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę i dusimy pod przykryciem. Kiedy cebula nieco zmięknie dodajemy zamarynowanego, ale oczyszczonego z marynaty królika (robimy to za pomocą ręcznika papierowego). Podlewamy winem i dusimy pod przykryciem. Kiedy wino się zredukuje, podlewamy bulionem, doprawiamy natką pietruszki, tymiankiem, solą i pieprzem, dusimy ok. 10 minut. Na koniec wlewamy śmietankę połączoną z mąką, cały czas mieszając, by uzyskać jednolity sos.

3. Sos podajemy z ziemniakami lub pure ziemniaczanym oraz ulubioną surówką/sałatką.

Smacznego :)

,,
One comment on “Królik w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>