Makaronowa zapiekanka z sardynkami

Makaronowa zapiekanka z sardynkami  (2)

Idealny piątkowy obiad, pożywny, łatwy i szybki. Można wszystko wcześniej przygotować, a potem tylko podpiec :) Pyszne połączenie ryby z warzywami i makaronem, a wszystko przykryte pysznym beszamelem i serem żółtym. Zapraszam :)

Składniki na duże naczynie żaroodporne:

1. Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie.

2. W tym czasie oczyszczone pieczarki i paprykę kroimy w kostkę/plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

3. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, wykładamy na dno połowę makarony, polewamy połową sosu beszamelowego, kolejno układamy połowę podsmażonych warzyw. Sardynki wyciągamy z puszek, rozdrabniamy widelcem, dodajemy koncentrat, ketchup, dokładnie mieszamy i wykładamy na warzywa w zapiekance. Warstwę rybną przykrywamy drugą połową warzyw i makaronu. Całość polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem żółtym.

Makaronowa zapiekanka z sardynkami  (1)

4. Całość zapiekamy w 180 st. przez ok. 50 minut.

Smacznego :)

2 comments on “Makaronowa zapiekanka z sardynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>