Polewa czekoladowa I

tort czekolad. z pijanymi wiśniami (3)

Klasyczna, prosta polewa czekoladowa. Pięknie zastyga na cieście, nie jest jednak zbyt twarda, także również ładnie się kroi. Można także za pomocą strzykawki lub szprycy dobrze zastygniętą polewą „rysować” na ciastach dowolne obrazki i/lub napisy.

Polecam gorąco !!!

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania polewy. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą kakaową masę, należy rondelek zdjąć z ognia. Przestudzoną i tężejącą polewą ozdabiamy ciasta/torty. Smacznego :)

One comment on “Polewa czekoladowa I

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>