Cukinia do obiadu

Rolada z kurczaka (3)

Pyszna alternatywa dla surówek. Ja uwielbiam cukinię w tej postaci, jest pyszna !!! Soczysta, mocno pomidorowa, pikantna :)

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól, pieprz
  • olej

Cukinie dokładnie myjemy, jeśli jest młoda i jędrna nie musimy obierać jej ze skórki. Jeśli jest dobrze dojrzała – obieramy ze skóry i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w plasterki lub półplasterki, podsmażamy na odrobinie oleju do zmiękczenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z ketchupem, doprawiamy papryką mieloną, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Cukinia do obiadu (2)

Podajemy jako dodatek do dań mięsnych.

Smacznego :)

,,,
6 comments on “Cukinia do obiadu
  1. Właśnie zrobiłam tą cukinię, ale zastanawiam się, czy jecie ją na ciepło czy na zimno? dzięki za przepis, pozdrawiam!

  2. Zrobiłam w wersji jw, niestety smak pomidorów zdominował delikatną cukinię, powtórkę na grilla zrobiłam z malutką cebulką pokrojoną w kostkę i 1 łyżką pikantnego ketchupu, ta wersja bardziej nam smakowała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>