Krem pomidorowo-ryżowy z czosnkowymi pulpetami

Krem pomidorowo-ryżowy z czosnkowymi pulpetami (7)

Danie jednogarnkowe…pyszne, niesamowicie aromatyczne i pożywne :) Moje dzieciaki je uwielbiają, a mąż dzięki pulpetom kocha :) Mnie również bardzo smakuje, ponieważ nie ma dla mnie lepszego połączenia smakowego niż czosnek i pomidory. Zachęcam serdecznie do wypróbowania tejże zupy, zaspokoi ona największych głodomorków i smakoszy :) Zupka najlepiej smakuje z dużą ilością posiekanej świeżej natki pietruszki.

Składniki na 3l garnek:

  • 2 udka drobiowe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 10 cm pora
  • plaster selera
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 100-120 g ryżu
  • garść natki pietruszki
  • 2 puszki pomidorów
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki do zup
  • sól, pieprz

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
  • 4 ząbki czosnku
  • duża szczypta natki pietruszki
  • 1 jajo
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

1. Z udek i  włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy także liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z zupy i dodajemy ryż, 1-2 marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy znowu do zupy.

2. W czasie gotowania zupy przygotowujemy pulpety: mięso, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajo, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy. Formułujemy małe kuleczki i smażymy na rumiano.

3. Kiedy ryż jest miękki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują. Wrzucamy pulpety. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zahartowaną odrobiną zupy śmietanę. Zagotowujemy.

Smacznego :)

15 comments on “Krem pomidorowo-ryżowy z czosnkowymi pulpetami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>