Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie (1)   Biała kiełbasa pieczona w piwie (2)

Nie każdy ma możliwość grillowania w długi majowy weekend. My niestety również…cena za wyprowadzkę ze wsi do miasta ;) Białą kiełbaskę jednak uwielbiamy, pieczoną na grillu, ale również w piekarniku. Dzisiaj zaproponuję Wam wyśmienity przepis na białą kiełbaskę pieczoną w towarzystwie warzyw/owoców i piwa. Piwo nadaje mięsu wyrazistości i charakteru, z białą kiełbasą smakuje wybornie :D

Przepis otrzymałam od Halinki, dziękuję :*

Składniki:

  • 6 surowych białych kiełbasek
  • 4 cebule (najlepiej 2 białe i 2 czerwone, ja jednak nie miałam czerwonych i biała cebula również się sprawdziła)
  • 3 jabłka / 2 papryki czerwone (opcjonalnie – wg uznania, mój mąż woli z jabłkami, ja wolę z papryką)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. ulubionego jasnego piwa
  • 4 łyżki oleju
  • majeranek
  • sól, pieprz

Kiełbaski układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w piórka i jabłkami w ćwiartki lub papryką w paski, posypujemy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Całość zalewamy piwem i olejem. Pieczemy 1 godzinę w 180 st.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>