Sernik chałwowy

w-noc (40)

Sernik kawowy…mój ulubiony już był :) Teraz pora na sernik chałwowy. Puszysty, delikatny, pełen chałwowego smaku :) Idealny dla wszystkich miłośników tej słodyczy. Moja mama, miłośniczka chałwy, była nim zachwycona !!!

Składniki na blachę 25/40 cm (możemy zrobić z 1/2 lub 3/4 porcji, gdyż z podanych składników wychodzi dość wysoki i pokaźny sernik):

Ciasto kruche:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajka
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. cukru

Masa serowa:

  • 2 kg twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu wiaderkowego do serników
  • 8 jaj
  • 300 ml śmietanki kremówki (ja dałam 330 ml, ponieważ taki kubeczek miałam w domu)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 500 g chałwy (smak ulubiony)

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 70 g masła

Dodatkowo do posypania:

  • płatki czekoladowe białe / migdały / wiórki kokosowe / posypka cukrowa

1. Zagniatamy ciasto kruche z w/w składników. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

2. W tym czasie przygotowujemy masę serową: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na puch, dodajemy 1/2 szkl. cukru. W osobnym naczyniu (sporo większym) ucieramy żółtka z 1/2 szklanką cukru i cukrami waniliowymi na puszystą masę, dodajemy naprzemiennie ser wraz ze śmietaną, na koniec pokruszoną chałwę. Kolejno łyżką należy delikatnie wmieszać ubite białka.

3. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 10 minut w 180 st. Następnie wyciągamy i wylewamy na ciasto masę serową. Całość pieczemy 80 minut w 180 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto, po 10 minutach otwieramy piekarnik. Dzięki temu unikniemy opadnięcia sernika.

4. Czekoladę z masłem topimy i polewamy przestudzony sernik, posypujemy dowolnym dodatkiem.

Smacznego :)

4 comments on “Sernik chałwowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>