Włoskie roladki drobiowe z polskim akcentem

Włoskie roladki drobiowe z polskim akcentem  (2)

Uwielbiam smaki włoskie…sos pomidorowy, bazylia, oregano, pomidory suszone, mozzarella…a to wszystko w towarzystwie filetów z kurczaka i naszego polskiego boczku ;) Niesamowite połączenie, niezwykle smaczne i aromatyczne. Roladki są bardzo soczyste, pełne smaków. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 100 g mozzarelli (1 kulka)
  • pomidory suszone w oleju
  • sól, pieprz
  • 8 plastrów boczku (gotowanego lub wędzonego)
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • 1 łyżeczkę suszonej bazylii
  • 1 łyżeczkę suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • sól, pieprz

1. Piersi z kurczaka dzielimy na pół, każdą połówkę przekrawamy w poprzek na 2 płaty. Otrzymujemy 8 sporych plastrów mięsa drobiowego. W każdy plaster nakładamy po 1-2 pomidory suszone i kawałek mozzarelli, solimy i pieprzymy, a następnie zwijamy. Całość zawijamy w plaster boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli jest taka konieczność, roladki spinamy wykałaczkami. Jeśli jednak ułożymy je ciasno w naczyniu żaroodpornym, nie będzie to potrzebne.

2. Pomidory z puszki wrzucamy do rondelka, dodajemy zmiażdżony czosnek, bazylię, oregano, olej z pomidorów suszonych oraz sól i pieprz. Podgrzewamy do momentu zredukowania nadmiaru wody i uzyskania gęstego sosu pomidorowego.

3. Roladki drobiowe polewamy sosem pomidorowym, zapiekamy przez ok. 1 godzinę w 180 st. Podajemy z ulubioną surówka/sałatką i ziemniakami/ryżem.

Smacznego :)

,
14 comments on “Włoskie roladki drobiowe z polskim akcentem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>