Kruche babeczki

Kruche babeczki (1) DSCF3045

Kruche babeczki są rewelacyjne, idealnie smakują na słono np. z sałatką lub na słodko z dowolnym nadzieniem – budyniowym, śmietanowym, owocowym… Postanowiłam przedstawić Wam przepis na idealne babeczki, kruche, ale jednocześnie nie łamiące się w trakcie jedzenia… Zachęcam do robienia domowych babeczek i zaskoczenia wszystkich ich wyjątkowym smakiem :)

Składniki na ok. 20 średnich babeczek:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. cukru pudru w przypadku przygotowywania babeczek na słodko

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia babeczek

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolite sprężyste ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

2. Foremki na babeczki smarujemy masłem, najlepiej rozpuszczonym za pomocą pędzelka. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wykładamy nim foremki, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy kaszą gryczaną, ryżem, grochem itd. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minutach w 180 st. Po tym czasie wyjmujemy babeczki, zdejmujemy z nich folię aluminiową wraz z obciążeniem i dopiekamy na złoty kolor przez 3-4 minuty.

3. Upieczone babeczki pozostawiamy w foremkach do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy je delikatnie z foremek i napełniamy dowolnym nadzieniem.

Smacznego :)

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>