Tort Truskawkowa Peppa

Tort Truskawkowa Peppa (11)  Tort Truskawkowa Peppa (10)

Tort ten wykonałam na urodziny małej Wanesski :) Tort musiał zaskakiwać, zachwycać i podobać się małej jubilatce, ale również smakować Jej i wszystkim małym gościom. Stąd mój pomysł na tort truskawkowy, lekki i smaczny, nie za słodki, idealny dla małych łasuchów. Warstwa truskawkowa w otoczeniu warstwy serowo-czekoladowej…pychota !!!

Całość ozdobiłam masą cukrową, przyznam szczerze…masę cukrową miałam pierwszy raz w rękach ;) Bardzo się obawiałam, jak mi pójdzie. Do ideału troszkę brakuję, ale i tak jestem przeogromnie dumna ze swojego…”pierwszego razu” z masą cukrową :D

Składniki:

Biszkopt jasny (blacha 25/40cm):

  • 9 dużych jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Warstwa truskawkowa:

  • 500 g truskawek
  • 3-4 łyżki dżemu truskawkowego

Warstwa serowo-czekoladowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady białej

Poncz:

  • 400 ml ciepłej wody przegotowanej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru

Podkład pod masę cukrową:

  • 1 masło
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Dodatkowo:

  • masa cukrowa różowa i czerwona
  • biały pisak do zdobienia tortów

1. Biszkopt jasny przygotowujemy wg
http://bymagda.blog.pl/2014/04/11/biszkopt-jasny/
.

2. Poncz: wszystkie w/w składniki dokładnie mieszamy ze sobą, by cukier się rozpuścił.

3. Warstwa truskawkowa: truskawki kroimy w drobną kosteczkę, łączymy z dżemem.

4. Warstwa serowo-czekoladowa: białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, na wolnym ogniu, często mieszając. Studzimy. Serek mascarpone chwilę spulchniamy mikserem, stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

5. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty biszkoptowe i  wycinamy poszczególne elementy świnki Peppy (lub ew. innego dowolnego wzoru). Następnie pierwszą warstwę każdego elementu nasączamy ponczem, smarujemy połową warstwy truskawkowej, a następnie połową warstwy serowo-czekoladowej. Jednak warstwa serowo-czekoladową dosyć ciężko rozsmarowuje się na truskawkach. Polecam robić to w taki sposób, że smarujemy dolną stronę kolejnego biszkoptu i przykładamy do warstwy truskawkowej (podobnie jak na fotografiach). Z kolejną warstwą postępujemy podobnie, pamiętając o nasączaniu każdego biszkoptu. Na koniec tort przyciskamy, by połączyły się warstwa truskawkowa z serowo-czekoladową.

Tort Truskawkowa Peppa (1)  Tort Truskawkowa Peppa (2)  Tort Truskawkowa Peppa (3)  Tort Truskawkowa Peppa (5)  Tort Truskawkowa Peppa (4)

6. Podkład: masło ucieramy na puch razem z cukrem pudrem, następnie cienko smarujemy cały tort. Pozwala nam to uniknąć topienia się masy cukrowej.

Tort Truskawkowa Peppa (6)

7. Kolejno przygotowujemy masę cukrową. Ja podgrzewałam ją chwilkę w mikrofalówce, następnie wałkowałam na odrobinie mąki ziemniaczanej na grubość ok. 3 mm. Delikatnie przekładamy na tort. Boki masy cukrowej unosimy, tort smarujemy odrobiną wody przegotowanej, przykładamy bok masy cukrowej i dociskamy do tortu. Niepotrzebne końce masy cukrowej odcinamy. Podobnie postępujemy ze wszystkimi elementami Peppy.

Tort Truskawkowa Peppa (7)  Tort Truskawkowa Peppa (8)

8. Wszystkie elementy Peppy układamy w całą postać, przyklejając je do siebie niewielką ilością wody przegotowanej. Boki i krawędzie obklejamy rulonami z masy cukrowej również za pomocą wody przegotowanej. Pamiętajmy jednak, by używać naprawdę niewiele wody, gdyż jej nadmiar może rozpuścić masę cukrową.

Tort Truskawkowa Peppa (9)

9. Za pomocą białego pisaka wykonujemy oczy Peppy i ew. napis. Tort chłodzimy najlepiej całą noc przed podaniem.

Smacznego :)

 

9 comments on “Tort Truskawkowa Peppa
  1. ile czasu wczesniej mogę przykryc tort maso lukrową ?? ponieważ tort ma byc na niedziele jednak bedzie jechal 300 km i chce go zrobić wcześniej bo rano w niedziele wyjezdżam …. myslałam żeby masy i biszkopty zrobić w piatek a w sobote lub tez jeszcze w piatek pokryc wierzch masa lukrową??

  2. Ale łapki są z samej masy cukrowej czy te tak jak uszy z biszkopt, głowę i sukienkę juz obłożone masa cukrową mam przykleić do siebie za pomocą posmarować iaja woda w złącze nich i przyłożyć do siebie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>