Kluski leniwe

leniwe (2)

U mnie przygotowania do Świąt idą pełną parą. W takich sytuacjach idealnie sprawdzają się szybko i proste dania obiadowe :) Dzisiaj zaserwowałam mojej rodzince kluseczki leniwe z bułką tartą na masełku. Pychota :) Dodatkiem była surówka z marchewki. Czasami te, wydawałoby się, zwykłe i pospolite dania smakują najlepiej :D

Składniki:

  • 500 g białego twarogu (najlepiej półtłustego lub tłustego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 duże jaja
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • masło

1. Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę (ja wolę drugą opcję, ponieważ jest szybciej). Dodajemy mąkę, jaja, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Wałkujemy rulony, które kroimy pod skosem w małe kluseczki.

2. Kluski wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 2 minuty po wypłynięciu klusek. Wyjmujemy na durszlak, odcedzamy.

3. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę tartą, którą podsmażamy, aż się zarumieni. Wrzucamy kluseczki leniwe i jeszcze chwilę podsmażamy.

Smacznego :)

3 comments on “Kluski leniwe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>