Biszkopt orzechowy

Idealny biszkopt do ciast orzechowych, kajmakowych, bakaliowych :)

Składniki:

  • 6 jaj
  • 6 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek zmielonych orzechów
  • 5 łyżek bułki tartej

Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy i bułkę tartą. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczamy masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z tortownicy lub 2 blaty z blachy prostokątnej :)

Smacznego :)

One comment on “Biszkopt orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>