Biszkopt ciemny = kakaowy

DSCF0094

Biszkopt kakaowy – dla mnie najtrudniejszy, wiele razy wychodził mi za twardy. Ale nie dałam za wygraną, póki nie dopieściłam przepisu ;) Polecam gorąco !!!

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia. Kolejno – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki – do ubitych jaj należy wmieszać mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z kakao, robimy to stopniowo i bardzo delikatnie. Całość wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z mniejszej tortownicy (max 24 cm średnicy) lub 2 blaty z blachy prostokątnej (max 20/30 cm).

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>