Biszkopt Cappuccino

Wspaniały biszkopt do ciast kawowych :)

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. kawy Cappuccino w proszku (ulubiony smak)

Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, wodą, octem i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kolejno dodajemy wolnym strumieniem żółtka, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy wymieszaną mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek Cappuccino. Wymieszaną puszystą masę przelewamy do natłuszczonej i/lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od. 30 minut w 160-180 st. do tzw. suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z tortownicy lub 2 blaty z blachy prostokątnej :)

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>