Papryka faszerowana mięsem, kaszą gryczaną i mozzarellą

Pieczona papryka jest niewyobrażalnie smaczna i aromatyczna. W połączeniu z pysznym farszem tworzy genialne danie obiadowe lub wczesno-kolacyjne. Kolorowe papryki dodatkowo cieszą nie tylko kubki smakowe, ale także oczy :) Polecam gorąco !!!

Składniki:

  • 3 papryki (mogą być kolorowe)
  • 500 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego)
  • 1/2 szkl. kaszy gryczanej
  • mała garść szczypioru
  • 2 szczypty koperku
  • szczypta natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 200 ml wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego (najlepiej z gotującej się zupy)
  • 1 kulka mozzarelli

1. Papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kaszę gryczaną gotujemy al’dente.

2. Mięso mielone, kaszę gryczaną, posiekane szczypior, koperek i natkę pietruszki oraz jajko wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz mięsny nakładamy do połówek papryk. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wywarem. Mozzarellę kroimy na 6 plasterków i układamy na każdej papryczce. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. pod przykryciem.

3. Podajemy z ulubioną surówką lub dodatkowo z ziemniaczkami.

Smacznego :)

,,,
2 comments on “Papryka faszerowana mięsem, kaszą gryczaną i mozzarellą
  1. Pani Magdo,

    dziękujemy za inspirację na dzisiejszy obiad :) To idealne połączenie tego, co najbardziej z mężem lubimy – kasza gryczana, papryka, ser i trochę mięska. Do tej pory robiliśmy papryki faszerowane „chilli con carne”, ale były dla nas za ciężkie. A to połączenie od Pani sprawiło, że wpiszemy je do naszego jadłospisu. Lekkie i pyszne :). Ponieważ lubimy bardziej pikantnie dodaliśmy do farszu troszkę papryczki chilli, cząbru i papryki ostrej. Do tego spontanicznie wyszedł pomysł na jutrzejszy obiad. Zostało nam trochę farszu. Dodałam do niego troszkę drobno posiekanego czosnku i usmażyłam jak kotlety. Przygotowałam do tego sos pieczarkowy, a jako dodatek będzie kiszony ogórek. Jutro testujemy. A przy okazji okazało się, że takie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej to regionalne, tradycyjne danie z Podkarpacia. Tak więc, nie dość że pyszne, inspirujące, to również można się czegoś nauczyć nowego :) Pozdrawiam serdecznie, Kamila.

    • Pani Kamilo, takie komentarze dla blogerki kulinarnej to spełnienie najskrytszych marzeń :) Bardzo serdecznie dziękuję :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>