Serowe oponki na sodzie

Niesamowicie pyszne oponki, a w dodatku bardzo proste w wykonaniu :) Nie wymagają długiego wyrabiania, wyrastania ciasta, oczekiwania… Wystarczy zagnieść ciasto i można od razu smażyć, a potem rozkoszować się z zewnątrz chrupiącymi, a w środku puszystymi oponkami. W czwartek zrobiłam połowę podanej porcji, wyszło ok. 5 tac jak na powyższym zdjęciu. Mimo takiej ilości dzisiaj, czyli w sobotę nie ma ani okruszka ;) Dzieci uwielbiają te oponki, zdecydowanie wolą od drożdżowych. Kochają również je wycinać, różnorodność kształtów naszych oponek jest wynikiem fantazji moich najwspanialszych pomocników.

Serdecznie dziękuję za przepis mojej kochanej Halince, koleżance z pracy :*

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej + do podsypania
  • 1 kg twarogu (1 raz przepuszczonego przez maszynkę)
  • 4 jaja
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 1 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 płaskie łyżki sody
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

1. Wszystkie składniki na oponki zagniatamy, dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto może się troszkę kleić. Wycinamy oponki za pomocą foremek na ciastka lub za pomocą szklanki i kieliszka. Oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (olej/smalec) i smażymy na rumiano z obydwu stron.

2. Gorące oponki układamy na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

One comment on “Serowe oponki na sodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>