Roladki z bakłażana z mięsem, kuskusem i mozzarellą na pomidorowym sosie

Uwielbiam takie dania…faszerowane, zawijane, zapiekane, czyli bogactwo smaków i zapachów :) Roladki z bakłażana są dosyć pracochłonne, ale zapewniam, że warto je przygotować :) Idealnie pasują na obiad z ziemniaczkami i surówką, ale również na wczesną kolację z dodatkiem warzyw. Polecam gorąco to rozpływające się w ustach danie :D

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • sól
  • oliwa

Farsz:

  • 300 g mięsa mielonego wołowego (opcjonalnie – wieprzowego lub drobiowego)
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • 3-4 pieczarki
  • oliwa
  • 1 jajo
  • zioła prowansalskie
  • 1 kulka mozzarelli (100g)

Sos pomidorowy:

  • 1/2 kg pomidorów / 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

1. Bakłażana kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry – ok. 2mm. Następnie obsypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut. Płuczemy plastry bakłażana z powstałej „rosy” (pozbywamy się goryczki) pod bieżącą wodą, osuszamy na durszlaku lub ręcznikach papierowych. Następnie obsmażamy z obydwu stron na odrobinie oliwy na patelni grillowej.

2. Przygotowujemy sos pomidorowy: pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (ten etap omijamy przy zakupie pomidorów w puszce). Czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na odrobinie oliwy, po chwili dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

3. Kaszę kuskus przygotowujemy wg zaleceń producenta zamieszczonych na opakowaniu. Kolejno odcedzamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa mielonego. Na odrobinie oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy drobno posiekaną cebulę i pieczarki, smażymy chwilę, dodajemy do mięsa i kaszy. Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ziół prowansalskich, wbijamy jajo i wszystko dokładnie mieszamy. Ser mozzarella kroimy w małe paseczki. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarowujemy 1-2 łyżki farszu, układamy 2-3 paseczki mozzarelli i zwijamy w roladkę, całość spinamy wykałaczką.

4. Na dno naczynia żaroodpornego równomiernie wylewamy sos pomidorowy, na niego układamy roladki. Całość posypujemy pozostałym serem mozzarella i zapiekamy przez 40 minut w 180 st. Roladki podajemy polane sosem pomidorowym z ulubioną surówką i opcjonalnie z ziemniakami.

Smacznego :)

,,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>