Tort Mleczna Kanapka

 

Wyśmienite ciasto, wykonane z dedykacją dla wszystkich moich fanów, których na fb mam już ponad 600 :D Dziękuję z całego serca wszystkim razem i każdemu z osobna :) Jesteście dla mnie natchnieniem, inspiracją i wsparciem :) Szkoda, że nie możecie skosztować moich wypieków…

Wracając do tortu…krem mleczny zachwycił wszystkich – dużych i małych :) Jest przepyszny, mnie i mojemu mężowi przypomniał smaki dzieciństwa, kiedy to desery obfitowały w mleko w proszku. Natomiast moje Córeczki zajadały się tą słodkością, ponieważ… „Mamusiu, to lepse nis mlecna kanapka ze sklepu” ;) Uwielbiam tych Moich Żarłoczków! Torcik tak im smakował, że po powrocie z nocnej zmiany zastałam w domu tylko skromniutki, malutki kawałeczek… Rodzicom, koleżankom z pracy również bardzo smakował. Bardzo mnie to ucieszyło i postanowiłam wykorzystywać ten krem do innych tortów.

Jako wykończenie tortu polecam polewę czekoladową, co idealnie odzwierciedli smak mlecznej kanapki. Moje dziewczynki jednak uwielbiają wypieki z galaretką i w takiej wersji postanowiłam przygotować to ciasto. Zachęcam do wypróbowania obydwu wersji, gdyż jedna i druga są eksplozją smaku :)

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:

Biszkopt ciemny:

  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Krem mleczny:

  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g masła
  • 2 szkl. mleka pełnego w proszku

Poncz:

  • 1/2 szkl. przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo – opcjonalnie:

1. Biszkopt  (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka rozkłócone z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe.

2. Krem mleczny: mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Masło w temp. pokojowej (wyjmujemy wcześniej) ubijamy na jasny puch, następnie dodajemy na przemian po 1 łyżce mleka z cukrem i mleka w proszku. Wszystko ucieramy do uzyskania jednolitego kremu.

3. Poncz uzyskujemy z dokładnego wymieszania wszystkich składników.

4. Na tacy tortowej układamy pierwszy blat biszkoptowy, nasączamy ponczem. Następnie wykładamy 3/4 kremu mlecznego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy ponczem, wykładamy resztę kremu mlecznego. Wierzch ozdabiamy polewą czekoladową lub owocami i tężejąca galaretką. Podajemy po schłodzeniu.

A oto kolejna wersja tego tortu i pomysł, jak można urozmaicić smak tortów na wszelkie okazje :)

Tort mleczna kanapka na chrzest

Smacznego :)

3 comments on “Tort Mleczna Kanapka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>