Karkówka z grilla

Pierwsze oznaki wiosny od razu przypominają o grillu na świeżym powietrzu, a na nim… aromatyczne, pyszne mięsko ;) Nam się właśnie takiego mięska zachciało. Przeprowadzka do miasta uniemożliwia nam niestety odpalanie grilla na każdą okazję, postanowiliśmy więc wykorzystać patelnię grillową. Lepszy rydz niż nic… ;)

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona/biała
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżeczka soli

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ząbki czosnku obieramy, dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, paprykę mieloną i sól. Dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w 1 cm plastry, mieszamy z marynatą. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

2. Zamarynowaną karkówkę smażymy na grillu/patelni grillowej z obydwu stron na rumiano. Podobnie można postąpić z cebulą z marynaty, jest pysznym i chrupiącym dodatkiem do ziemniaczków.

Smacznego :)

,
4 comments on “Karkówka z grilla
  1. DO takiej marynaty dodaję trochę miodu (łyżeczkę) zupełnie zmienia smak, a rodzince smakuje jeszcze bardziej, tylko z prawdziwego grilla. Nie zimą w domu bo to nie to.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>