Domowy ser żółty

Kiedy w jednej z gazet z przepisami zobaczyłam przepis na ser żółty, od razu zapragnęłam go zrobić. Nasza cała rodzina uwielbia ser, dziewczynki zdecydowanie wolą od nawet najlepszej wędlinki. Dodatkowym  argumentem zachęcającym do produkcji takiego sera jest fakt, że od pewnego czasu zamawiam twaróg od cioci, taki swojski, ze wsi…

Dodam jeszcze, że wyprodukowanie 1 kg takiego sera to ok. 12 zł , bez konserwantów, barwinków, sztucznych dodatków.

Swój pierwszy ser żółty zrobiłam bez dodatków, ale kolejny zrobię z pomidorami suszonymi lub…ziołami lub…czosnkiem lub…ojej, milion pomysłów ;) Zachęcam do wypróbowania ulubionych dodatków.

Domowy ser żółty…idealny do kanapek, zapiekanek, pizzy :) Polecam !!!

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 1 l mleka (najlepiej 3,2%)
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie ulubione dodatki

1. Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając, gotujemy na najmniejszym ogniu aż z twarogu zostaną małe grudki (ok. 20 minut). Odcedzamy na gazie lub sitku, jednak niezbyt mocno, odcedzony ser musi być wilgotny.

   

2. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy jajko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolity „glut” przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową.

 

3. Chłodzimy w lodówce.

Smacznego :)

,
102 comments on “Domowy ser żółty
  1. Mam takie pytanko ,czesto robie twaróg z grzybka tybetanskiego i dla odmiany chciałem sobie zrobic ser zólty wg powyższego opisu ,problem w tym ze ten twaróg niechce mi sie topic wie ktos może dlaczego?,.Czekam na odpowiedz Dziekuje

    • Witam.
      Czy wiesz juz co zrobic by twarog sie topil? Mam podobny problem i nie mam pojecia jak sobie z tym poradzic. Pozdrawiam

  2. Witam od jakiegos czasu robie sobie twaróg z grzybka tybetanskiego ,i dla odmiany chciałem zrobic ser z tego przepisu ,problem w tym że ten twaróg niechce mi sie topic tylko sie smaży robiłem juz 2 razy i za kazdym razem to samo;/.czy ktos moze mi powiedziec czemu tak sie dzieje?

    • też mi się nie topił, pomyślałam, że spróbuję podpuszczkowe, poprzeglądałam więc różne miejsca o robieniu serów podpuszczkowych i tylko to mnie w tym momencie interesowało, ale gdzieś mi mignęła informacja, że ten biały ser-twaróg to musi być właśnie nie pamiętam co, ale chyba coś tam pisało, że musi być z zsiadłego mleka, mętne to moje tłumaczenie, ale może być, że ten twaróg był jakiś nienaturalnie wyprodukowany

  3. Mam pytanie czy ten ser mam zakryć cały folią aluminiową i wstawić do lodówki czy tylko miseczkę nią wyłożyć ?

  4. Witam. Mam w planach zrobienie żółtego sera według tego przepisu. U mnie w domu w ogóle nie używa się octu i nie wiem czy jest sens kupować go dla jednej łyżki. Czy można go czymś zastąpić, czy muszę się na niego wykosztować?

  5. „Popełniłem” ten żółty ser. Wyszedł przepyszny! :) Przepis super! Przede wszystkim, jest dość łatwy i nie zabiera zbyt wiele czasu :)

  6. Przepis super. Ser „pakowałem” do odciętych butelek po małej wodzie mineralnej (wyszło 2x500g). Po zastygnięciu sera i rozcięciu butelki wyjąłem żółty, twardy, ładnie dający się pokroić ser coś a’la ser salami tyle, że moim zdaniem lepszy ;) Zastanawiam się po co w przepisie ten ocet, ale chodzi tu chyba o to, że soda z octem wytwarzają pianę i potem w serze robią się jak w typowych serach żółtych dziury. Z tym małym ogniem podczas smażenia na maśle bym nie przesadzał. U mnie zaczął się ciągnąć w środkowej pozycji na indukcji, ale pewnie wszystko zależy też od rodzaju garnka/patelni i źródła ciepła. Dziś był bez przypraw, ale przy następnym poeksperymentuję. Pozdrawiam.

  7. Witam
    Mi też twaróg nie chciał się topić, dopóki nie zwiększyłem temperatury. Wychodzi na to, że mały gaz to dużo więcej niż mały prąd w kuchniach elektrycznych.

  8. Witam,
    Zrobiłam serek z połowy porcji jednak jajko dałam całe (bo jak podzielić jajko ? XD)
    Serek smakuje jak oscypek ;) dodam że wszystkie składniki były swojskie, sól Himalajska ale ocet i soda tylko ze sklepu ;)
    Myślę nad pominięciem tych składników.
    Przy smażeniu sera na maśle zaczął się ładnie ciągnąć a następnie skrzypiec i zlepiac w kulkę i pływał w maśle. Po dodaniu reszty składników tak jakby na nowo się rozpuścił. Co mogło to sprawić? Obawiam się ze właśnie ten ocet i soda to prawicy. Co o tym myślicie ?

    • jak nie dodasz sody, która jest tzw TOPNIKIEM, to zaparzysz skrzep twarogowy i wyjdą ci tylko twarde grudki, a nie topniejący serek ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>