Udka w marchewkowo-porowej pierzynce

Pomysł ten zrodził mi się w głowie, kiedy moja rodzinka zażyczyła sobie na obiad udka. Zaczęli jednak kręcić noskami, że udka i owszem…ale jakoś inaczej ;) Postanowiłam zrobić udka z kurczaka w warzywach. To był strzał w 10-tkę !!! Mięsko wyszło niesamowicie aromatyczne i soczyste, a warzywa wraz z sosem powstałym z pieczonych udek utworzyły przepyszny sos warzywny. Polecam gorąco :)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka (można je podzielić na pół)
  • 2 pory (biała część)
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • papryka ostra mielona
  • oregano
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz

1. Udka z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy, ewentualnie dzielimy na 2 części i osuszamy.

2. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną w półplasterki białą część z 1 pora i 1 marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, obsypujemy szczyptą soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, oregano i papryki mielonej. Następnie układamy udka oraz ziemniaki pokrojone na 4 części, obsypujemy przyprawami. Na wierzch ponownie układamy pokrojonego 1 pora i 1 marchewkę i posypujemy przyprawami. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

3. Całość pieczemy ok. 70 minut w 180 st.

 

Smacznego :)
Marchew w roli głównej 2

,
4 comments on “Udka w marchewkowo-porowej pierzynce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>