Zupa brukselkowa

Brukselka dosłownie chodziła za mną od kilku dni… Mimo, że nigdy nie jadłam takiej zupy, wiedziałam, że właśnie na coś takiego mam ochotę ;) I nie pomyliłam się. Zupa smaczna, aksamitna, aromatyczna :) Polecam gorąco !!!

Składniki na 2,5 l garnek:

  • 1-2 udka kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży plaster selera
  • 10 cm białej części pora
  • 500-700 g brukselki
  • 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
  • 150 ml śmietanki do zupy
  • sól, pieprz
  • koperek

1. Z udka i  włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera, pokrojonego pora w półplasterki) gotujemy wywar. Dodajemy także liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z zupy i dodajemy brukselkę, 1-2 marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy znowu do zupy.

2. Kiedy brukselka jest al’dente, dodajemy serki topione. Po ich rozpuszczeniu śmietankę hartujemy kilkoma łyżkami zupy i zabielamy zupę.

3. Zupę podajemy posypaną świeżym koperkiem.

Smacznego :)

7 comments on “Zupa brukselkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>