Kurczak faszerowany pieczarkami

  

Bardzo lubimy kurczaki pieczone w całości. Ten sposób pieczenia zapewnia wyjątkowy smak i soczystość mięsa. A farsz dodatkowo wypełnia całe danie niesamowitym aromatem. Dzisiaj proponuję Wam dosyć prostą i klasyczną wersję kurczaka…czyli kurczaka faszerowanego pieczarkami :)

Kurczaka podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami lub ryżem. Genialnie do tego dania pasuje tzw. kolorowy ryż, którego sposób przygotowania znajduje się tutaj:
http://bymagda.blog.pl/2013/07/11/kurczak-w-boczku-faszerowany-suszonymi-sliwkami-w-sosie-smietanowym-z-kolorowym-ryzem/
:)

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • papryka mielona ostra i słodka
  • tymianek
  • suszona natka pietruszki
  • 2-3 plasterki masła

1. Kurczaka myjemy, dokładnie oczyszczamy z ewentualnych piór. Pośrodku, od strony grzbietu przekrawamy kurczaka na pół, wyciągamy kości, zaczynamy od szyi. Można lekko odcinać mięso od kości nożem, ale najlepiej oddzielać je ręcznie. Kości można zostawić tylko w udkach i skrzydełkach, ale z udek też łatwo się wyciąga. Po usunięciu kości, całego kurczaka, z zewnątrz i wewnątrz nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, natką pietruszki i tymiankiem. Fotograficzna relacja z oczyszczania kurczaka znajduje się w przepisie
http://bymagda.blog.pl/2013/08/29/kurczak-faszerowany-boczkiem/
. Kurczaka odkładamy najlepiej do lodówki na 1-2 godziny.

2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w drobne pół-plasterki, podsmażamy na oleju z posiekanymi cebulami. Kiedy warzywa zmiękną i odparuje woda, całość zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, starty ser żółty i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Kurczaka faszerujemy przygotowanym nadzieniem i dokładnie zszywamy zwykłą nitką i igłą. Na wierzch kurczaka kładziemy plasterki masła. Całość posypujemy natką pietruszki, tymiankiem, solą i pieprzem oraz papryką mieloną słodką i ostrą.

4. Pieczemy pod przykryciem ok. 70-80 min. w 160-180st.

Smacznego :)

,
10 comments on “Kurczak faszerowany pieczarkami
    • Przyznam szczerze, że wolę wyluzować kurczaka z kości przed pieczeniem, niż potem z gorącego wyjmować kości, żeby dzieciaczki mogły bezpiecznie go jeść ;)

  1. Wydaje się jako njlepszy, już przygotowałem kurczaka do nadzienia /kurczak z własnej hodowli eko !/. Kości nie wyjmuję bo lubimy ich oblizywać z ręki.

  2. Bardzo fajny przepis, Pani Magdo! Jedyną zmianę, jaką zrobiłem to dodałem drobno posiekany czosnek do farszu (nie smażony), bo lubię go w tego typu potrawach. Palce lizać! Dziękuję za przepis i szczerze polecam!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

  3. Witam,
    Czy tak przygotowanego kurczaka mozna zostawić na noc w lodówce i upiec na drugi dzień. Czy może lepiej upiec wcześniej i drugiego dnia po prostu odgrzać?
    Pozdrawiam
    Sylwia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>