Marmurkowa babka

Wczoraj była Środa Popielcowa…poczułam już Wielkanocny nastrój. Do Świąt jeszcze daleko, ale postanowiłam przybliżyć sobie ten klimat i przygotować babkę :)

Klasyczna marmurkowa babka, robi się ją niezwykle szybko i prosto, ale i niezwykle szybko znika ;) Jest wilgotna, aromatyczna, idealna do kawy i herbaty. Polecam gorąco, gdyż wykonanie jej zajmuje ok. 15 minut :) Babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem/polewą czekoladową.

Składniki na keksówkę ok. 10/30 cm (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 4 duże jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 160 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • tłuszcz i bułka tarta do posmarowania i obsypania blachy

1. Jaja ubijamy na kremowy puch razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy naprzemiennie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.

2. 3/4 ciasta wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blachy. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy na środek jasnego ciasta wzdłuż blachy.

3. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w 180 st. do tzw. „suchego patyczka”.

Smacznego :)

2 comments on “Marmurkowa babka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>