Roladki schabowe w pieczarkowo-serowej pierzynce

Uwielbiam dania proste, a jednocześnie nieoczywiste… Dania z prostych, ogólnodostępnych składników, a jednocześnie dania zaskakujące, niezwykłe i niesamowicie smaczne :)

Takim właśnie daniem są roladki schabowe w pieczarkowo-serowej pierzynce. Niezwykle aromatyczne, soczyste i smaczne mięso. Idealne na wykwintny, uroczysty obiad. Polecam gorąco !!!

Zachęcam również do wykonania tych roladek w wersji z szynką parmeńską i parmezanem.

Składniki na ok. 8 roladek:

  • 4 duże plastry schabu lub 8 małych
  • 8 plastrów boczku
  • 1/2 papryki
  • ok. 10 cm białej części pora
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz

1.Pieczarki płuczemy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju wraz z posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do odparowania nadmiaru wody.

2. Plastry schabu cieniutko rozbijamy, jeśli mamy duże plastry, przekrawamy je na pół (ja tak zrobiłam).  Każdy plaster cieniutko smatujemy musztardą, układamy po 3-4 cienkie paseczki papryki i pora przekrojonego wzdłuż. Oprószamy solą i pieprzem, ciasno zawijamy. Każdą roladkę zawijamy w 1 plaster boczku.

3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą. Na wierzch układamy roladki schabowe. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w 180 st. przez ok. 35-40 minut.

 

4. Roladki podajemy na ciepło z ziemniakami w dowolnej formie oraz ulubioną surówką.

Smacznego :)

,
5 comments on “Roladki schabowe w pieczarkowo-serowej pierzynce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>