Ptysie z kremem śmietanowym i sosem toffi

Niezawodny przepis na karpatkę mam, przepis na ptysie jest bardzo podobny, jednak inspirując się Kuchnią Lidla do ciasta ptysiowego dodałam pół na pół wody i mleka oraz odrobinę mąki ziemniaczanej. Efekt? Pyszny :) Wydaje mi się, że dzięki temu ptysie są bardziej kruche.

Niestety moja duża szpryca odmówiła mi posłuszeństwa, dlatego moje ptysie nie są tak piękne i zgrabne jak z cukierni, ale zapewniam, że o wiele smaczniejsze :)

Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 50 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 cukier waniliowy

Sos toffi:
http://bymagda.blog.pl/2014/02/10/sos-tofii/

1. Przygotowujemy ciasto. Wodę, mleko i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Kiedy składniki rozpuszczą się i połączą, dodajemy mąkę pszenna wymieszaną z mąką ziemniaczaną, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po połączeniu składników i zaparzeniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto musi być bardzo gęste. Następnie dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia składników. Masę na pomocą szprycy lub łyżki wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35minut i pieczemy w 180st. do zarumienienia ptysi. Wystudzone ptysie przekrawamy w poprzek na 2 części.

2. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem waniliowym, dodajemy śmietan-fixy, miksujemy jeszcze chwilę.

3. Ptysie przekładamy masą śmietanową i polewamy sosem toffi.

Smacznego :)
Ciasto parzone

4 comments on “Ptysie z kremem śmietanowym i sosem toffi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>