Ryba po grecku

ryba po gr

Już zapominamy o tłusto-czwartkowych słodkościach :) Dzisiaj mam do zaproponowania pyszną wersję rybki po grecku.

Znam 2 szkoły przygotowywania tego dania. Pierwszą wersję znam z domu rodzinnego, czyli sos warzywny i usmażoną rybkę układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy. Natomiast druga opcja to taka, że sos i rybę przygotowujemy osobno i dopiero na półmisku podajemy te składniki razem. Ja zdecydowanie wybieram i uwielbiam wersję pierwszą, na ciepło :) I właśnie taką Wam proponuję, ponieważ jest niezwykle smaczna, aromatyczna, a rybka podpieczona w sosie warzywnym jest niezwykle soczysta !!!  

Składniki na okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy ok. 30 cm:

  • 500-700 g rozmrożonych filetów rybnych (wybór rybki pozostawiam waszym preferencjom smakowym)
  • mleko
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • mąka
  • olej

Sos warzywny:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • groszek i/lub kukurydza konserwowa (opcjonalnie)
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól, pieprz

1. Rozmrożone filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki, moczymy w mleku przez ok. 30 minut. Następnie odsączamy z mleka, zanurzamy w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem, kolejno w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

2. Marchewki, pietruszki, selera ścieramy na tarce o dużym oczkach. Cebulę i pora drobno siekamy, groszek i/lub kukurydzę konserwową odsączamy z soku z puszki. Wszystkie warzywa wrzucamy do rondelka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 1 łyżeczkę soli. Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie i nadmiar wody odparuje. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę sosu warzywnego, następnie rybkę, którą przykrywamy druga połową sosu warzywnego. Zapiekamy w 180 st. przez ok. 45 minut. Podajemy na ciepło.

Można również na usmażonej rybie ułożyć gorący sos i podawać bez zapiekania.

 

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>