Domowe Raffaello

Szybki, łatwy, ale…jaki pyszny deser :) Jego smak jest bardzo porównywalny z oryginalnymi truflami Rafaello. Znikają w mgnieniu oka :)

Moje Córeczki uwielbiają toczyć kuleczki Rafaello, a potem je pałaszować ;)

Składniki na ok. 15-17 trufli:

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 100 g wiórek kokosowych + do obtoczenia
  • garść posiekanych orzechów (najlepiej laskowych podpieczonych)

1. Śmietankę, masło i połamaną czekoladę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na najmniejszym palniku do rozpuszczenia i połączenia się składników. Chwilę studzimy, dodajemy mleko w proszku, energicznie mieszając by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i orzechy, mieszamy. Z przestudzonej, ale jeszcze ciepłej mieszanki formułujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

2. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Smacznego :)

2 comments on “Domowe Raffaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>