Ambasador

ambasador

Ciasto wyjątkowo efektowne, pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje :) Robiłam je ostatnio kilka lat temu, ale na szczęście sobie o nim przypomniałam. Przepis umieszczam na blogu, także już nie umknie mojej pamięci ;)

Biszkopt przekroiłam na 2 blaty biszkoptowe, przełożyłam nimi 2 kremy budyniowe, jeden z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę, drugi – z czekoladą i bakaliami.

Zachęcam do wypróbowania tego ciasta, ponieważ krem budyniowy należy dosyć prostych w wykonaniu, a sami przyznacie, że dla takiego efektu warto… :)

Składniki na blachę ok. 20/30 cm:

Biszkopt jasny – pieczemy zgodnie z przepisem :
http://bymagda.blog.pl/2015/04/18/biszkopt-jasny-ii/
oraz kroimy na 2 blaty biszkoptowe

Poncz:

  • 1/4 szkl. przegotowanej wody
  • 1/2 szkl. soku z puszki brzoskwiń

Krem budyniowy:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki kakao lub 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g rodzynek
  • 1 garść orzechów

Polewa czekoladowa:

  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

1. Rodzynki moczymy 10 minut we wrzątku, odsączamy na sitku/durszlaku. Brzoskwinie z puszki kroimy w drobną kosteczkę i również odsączamy z nadmiaru soku.

2. Krem budyniowy: budynie gotujemy w 800 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Studzimy do temperatury pokojowej. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by również było w temperaturze pokojowej i ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń, miksujemy do powstania jednolitego kremu.

4. Krem budyniowy dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy pokrojone brzoskwinie. Wykładamy na nasączony ponczem (woda wymieszana z sokiem brzoskwiniowym) biszkopt oraz przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który także nasączamy ponczem. Do drugiej części kremu budyniowego dodajemy kakao lub roztopioną czekoladę, odsączone rodzynki i posiekane orzechy, dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt.

5. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i masłem. Ostudzoną polewą ozdabiamy ciasto. Studzimy kilka godzin w lodówce.

Można również wierzch ciasta wyłożyć małymi biszkoptami i dopiero na nie wylać polewę czekoladową. Dzięki temu ciasto jest „wygodniejsze” w konsumpcji ;)

  DSC01421

Smacznego :)
Ciasta przekładańce

21 comments on “Ambasador
  1. Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

  2. Ciasto wygląda pysznie. Mimo, że nie lubię robić kremów budyniowych, bo nigdy mi się nie udają, podejmę jeszcze jedną próbę, bo to ciasto wygląda przesmacznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>