Kopytka

Paradoksalnie kopytka nie są najprostszym daniem czy dodatkiem obiadowym. Na wyczucie proporcji ziemniaków do mąki potrzebowałam kilku prób, ale udało się ;) Chociaż tak naprawdę najważniejsza jest odmiana i rodzaj ziemniaków, do wodnistych będziemy potrzebowali więcej mąki. Należy pamiętać, że lepiej, by ciasto było lekko klejące, niż zbyt twarde. Zachęcam jednak do robienia domowych kopytek, ponieważ są pyszną alternatywą dla ziemniaków i nigdy nie zastąpią ich kopytka ze sklepu.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1,5 szkl. mąki pszennej + do podsypania
  • 1 duże jajo
  • sól

Dodatkowo:

  • słonina / masło i bułka tarta

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dokładnie tłuczemy i studzimy lub studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, kolejność jest dowolna. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól, dokładnie ugniatamy. Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej formułujemy rulony, które kroimy pod skosem w małe kopytka.

2. Kopytka gotujemy w dobrze osolonej wrzącej wodzie przez ok. 5 minut od wypłynięcia.

3. Kopytka podajemy zaraz po ugotowaniu lub podsmażone ze skwarkami z wysmażonej słoninki lub z bułką tartą podsmażoną na maśle.

Smacznego :)

,,
One comment on “Kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>