Sernik w biszkopcie orzechowym

Sernik w otoczeniu biszkoptu orzechowego i toffi czy torcik serowo-orzechowy? Trudno ocenić i sklasyfikować to ciasto. Jedno jest pewne…zaskakuje smakiem i wyglądem :) Sernik kojarzy mi się głównie z serem na cieście kruchym lub herbatnikach. Opcja z biszkoptem zawładnęła moim „kucharskim” sercem. Idealna propozycja dla kochających serniki, ale również dla wszystkich, którym tradycyjne torty już się znudziły. Mocno orzechowy biszkopt, toffi i delikatny puszysty sernik…wspaniałe połączenie zwieńczone bitą śmietaną. Zapraszam serdecznie…

Składniki na tortownicę ok. 26 cm:

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ,5 łyżki mąki
  • 4 łyżki orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej

Masa serowa:

  • 1/2 kg sera białego 1-2 razy zmielonego
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Toffi:
http://bymagda.blog.pl/2014/02/10/sos-tofii/

Dodatkowo:

  • 200-250 ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka kakao

1. Biszkopt orzechowy: żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kolejno: mąkę, zmielone orzechy i bułkę tartą. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe.

2. Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puch. Dodajemy naprzemiennie: ser, masło i skórkę otartą z 1/2 pomarańczy. Po połączeniu składników dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, a na koniec należy delikatnie wmieszać ubite białka. Całość wylewamy do blachy wyłożonej papierem, pieczemy ok. 45-50 minut w 180 st. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

3. Przygotowujemy sos toffi wg przepisu podanego wyżej. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, mieszamy.

4. Ciasto układamy w następującej kolejności: pierwszy blat biszkoptu orzechowego – 1/2 sosu toffi – masa serowa – 1/2 sosu toffi – drugi blat biszkoptu orzechowego – ubita śmietana – kakao.

Smacznego :)
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

3 comments on “Sernik w biszkopcie orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>