Pierogi ruskie

Pierogi ruskie wraz z moją starszą Córeczką kochamy, uwielbiamy i miłujemy ;) Młodsza latorośl i mąż nie są miłośnikami pierogów, ale moje wyroby również zajadają ze smakiem :)

Ciasto wyrabiam na bazie mąki pszennej tortowej, łyżki oleju i gorącej wody – wystarczy długie i dokładne wyrabianie, a pierożki będą miękkie i rozpływające się w ustach. Cudowne ciasto wypełnia doprawiony, smaczny ziemniaczano-serowy farsz. Całość podana z podsmażoną cebulką, po prostu ambrozja.

Polecam gorąco :)

Składniki na ok. 60-65 pierogów (ilość zależy od ich wielkości):

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka oleju
  • 250-270 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • mąka do podsypywania

Farsz:

  • 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 jajko
  • 3 cebule
  • olej
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • cebula
  • olej/słonina

1. Na początek przygotowujemy farsz: ziemniaki przepuszczamy przez praskę, podobnie ser biały, wrzucamy do miski wraz z jajkiem. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju i dodajemy do reszty farszu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i bardzo dokładnie mieszamy.

2. Ciasto: mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wlewamy olej oraz stopniowo wodę. Mieszamy do uzyskania sprężystego ciasta, tzn. takiego, które będzie wracało do stanu pierwotnego po wciśnięciu palca. Każda mąka inaczej reaguje na wodę, dlatego podaję ilość wody w przedziale 250-270ml. Ciasto musi swobodnie odchodzić od miski/stolnicy, a jednocześnie nie być twarde.

3. Ciasto dzielimy na kilka części. Rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm na posypanej mąką stolnicy, wycinamy szklanką koła. Każde koło delikatnie rozpłaszczamy w palcach, nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy brzegi. Jeśli są obficie posypane mąką, należy posmarować je wodą za pomocą pędzelka. Pozostałe ciasto i sklejone już pierogi układamy pod ściereczką, by nie obsychały.

4. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (delikatnie mieszając, by nie przywarły do dna) kilka minut od ich wypłynięcia na wierzch.

5. Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką na oleju lub wytopionej słoninie.

Smacznego :)

3 comments on “Pierogi ruskie
  1. pierogi wyglądają fantastycznie! jaki poleca pani ser na pierogi ruskie? czy ser w kostce się nada? a jeśli tak to jaki?

    pozdrawiam ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>