Sałatka z tuńczykiem i panierowaną fetą

Sałatka wyjątkowo aromatyczna, tuńczyk i panierowana feta idealnie się ze sobą komponują w towarzystwie warzyw. Zachęcam do podawania sera feta w ten sposób, ponieważ wraz z panierką smakuje obłędnie :)

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g sera feta
  • mąka
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • olej

Sos sałatkowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka szczypioru
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

1. Kapustę pekińską, paprykę, jaja i ogórka drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy tuńczyka odsączonego z nadmiaru wody, podobnie kukurydzę. Przygotowujemy sos: koperek, szczypior i natkę pietruszki drobno siekamy, dokładnie mieszamy z wodą, oliwą, solą (niewiele soli, gdyż ser feta jest dosyć słony) i pieprzem. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.

2. Ser feta za pomocą noża nasmarowanego oliwą lub olejem kroimy w paseczki. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na rumiano. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym, studzimy i układamy na wierzchu sałatki.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>