Sos toffi

Przyznam szczerze, że do niedawna kupowałam do lodów i deserów gotowy sos toffi, a do ciast masę toffi w puszce. Postanowiłam jednak sama przygotować sos toffi i wiem jedno – już nigdy nie kupię „gotowca” ;) Domowy sos toffi jest niepowtarzalny, aromatyczny, bez posmaku chemii. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, ciast i deserów lub jako krem do ciast z dodatkiem masła. Serdecznie polecam przygotowywanie takiego sosu, bo przecież domowe jedzonko jest najlepsze :D

Składniki:

  • 1 szkl. cukru zwykłego lub brązowego
  • 70 g roztopionego masła
  • 200 ml śmietany (najlepiej kremówki)
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Na patelnię z nieprzywierającą powłoką sypiemy cukier, podgrzewamy na malutkim ogniu do momentu aż cukier się roztopi i zbrązowieje. Często mieszamy. Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy do połączenia się cukru i masła. Kolejno zdejmujemy z ognia i stopniowo po troszku dolewamy śmietanki, ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką). Jeśli cukier nam się zbryli, można jeszcze na chwilę postawić na ogień, byle nie dopuścić do zagotowania. Na koniec wlewamy aromat waniliowy, cały czas energicznie mieszając do powstania gęstego sosu.

Smacznego :)
Domowy Wyrób

One comment on “Sos toffi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>