Pieczeń mięsna zawijana z jajkiem

 

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są pyszne jako danie główne na ciepło lub przystawka na zimno. Pieczenie/klopsy są wdzięcznym daniem, gdyż nie potrzebują zbyt wielu składników, by cieszyć smakiem i wyglądem. Dodatkowo wystarczy przygotować, przełożyć do keksówki, do piekarnika i po godzinie mamy smaczny obiad gotowy. Polecam serdecznie soczystą i pyszną alternatywą dla kotletów mielonych.

Składniki na keksówkę ok. 10/30 cm:

  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe/drobiowe/wołowe, najlepiej jednak moim zdaniem pasuje do tego dania wieprzowina)
  • 2 jaja
  • 2 małe kajzerki + mleko do ich namoczenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła + 3 łyżeczki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Farsz jajeczny:

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 50 g sera żółtego
  • po 1 łyżce posiekanych: natki pietruszki, koperku i szczypiorku
  • sól, pieprz

1. Bułki kajzerki drobno kroimy i moczymy w niewielkiej ilości mleka (tylko tyle ile wchłonie bułka). Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoto na 1 łyżce masła. Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki: jajka, namoczone bułki, zarumienioną i wystudzoną cebulę, 2 łyżki śmietany, ser żółty starty na tarce, 3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku oraz pieprz ziołowy, pieprz i sól do smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do połączenia składników.

2. Farsz jajeczny: jaja ścieramy na tarce na drobnych oczkach, podobnie postępujemy z serem żółtym. Dodajemy posiekane: natka pietruszki, koperek i szczypior oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

3. Na stole rozkładamy folię spożywczą lub papier do pieczenia. Na nim sypiemy bułkę tartą, układamy duży prostokąt mięsa mielonego o grubości ok. 1 cm, jeden bok musi być długości keksówki, drugi może być dłuższy, mięso musi być zwarte i ściśle ułożone. Wierzch posypujemy farszem jajecznym, zostawiając wolne końce. Za pomocą papieru zwijamy całość w rulon i bardzo delikatnie przekładamy do keksówki. Na wierzch pieczeni układamy 3 łyżeczki masła i pieczemy ok. 1 godziny w 180 st.

 

Smacznego :)

,,,,,
3 comments on “Pieczeń mięsna zawijana z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>